19 Mart 2015 Perşembe

BODRUMDA ÇAM BALI NASIL ÜRETİLİYOR?

Çam balını yapan pamuklu koşnili dediğimiz böcek türünün bitkideki iletim demetlerinden bitkinin özsuyunu emerek elde ettiği salgıyı dışarı atması ve bunun arılar tarafından bala dönüştürülmesi ile gerçekleşir.Yani çam balı çam ağacının  gövdesindeki özsuyunu emen ve dışarıya salğılayan bir böceğin yardımıyla üretilmektedir.

Pamuklu koşnili  (Marchalina Hellenica) nin yumurtaları açık sarı renkte olup gözle görülebilir. Pamuklu koşnili böceği de sarı ve halkalı biçimdeki görüntüsüyle kurtçuk izlenimi verir.Halep çamı fıstık çamı ve kızıl çamını tercih eden bu böceğin bulunduğu  ağaçlara basra ağaçları da denmektedir.Çam balının glikoz ve fruktoz içeriği çiçek ballarına  nazaran daha düşüktür. Rengi diğer ballarda olduğu gibi bir süre sonra değişmez. Dünyada çam balı yanlızca Türkiye ve Yunanistanda üretilmektedir. Antidoksan etkideki bu bal diğer ballara nazaran da uygun fiyatlıdır. İnsanlar bilmediği için piyasası düşüktür. Herkes çiçek balını tercih etmektedir.
Ülkemizde yoğun olarak akdeniz ege bölgelerinde üretilir.

Ağacı hastalık görüntüsünde saran bu böceğin aslında bitkiye hiçbir zarar vermediği istatiksel olarak kantlanmış bir veridir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder